Adventures in Lockdown (edited by Steve Cole)

Chris Chibnall, Paul Cornell, Russell T Davies, Neil Gaiman, Mark Gatiss, Pete McTighe, Steven Moffat, Vinay Patel & Joy Wilkinson (2020) Adventures in Lockdown, 182 s.

BBC Books kokosi ensimmäisenä koronavuonna varsin nimekkään joukkion Tohtori-aiheisia kirjoituksia Adventures in Lockdown -kokoelmaksi. Kirjoittajakavalkadi houkutteli minutkin ostamaan kirjan, ja luin sen jouluna herkutellen.

Kirja on hyvin lyhyiden tekstien kooste, ja se sisältää monenlaisia pätkiä. Osa lisää tv-sarjan tarinoihin jotakin oleellista, osa on vaihtoehtoisia versioita tapahtumista, ja yhdessä (minun suureksi ärsytyksekseni) jopa puhkaistaan neljäs seinä ja todistetaan, että Tohtori on vain tv-sarjan hahmo eikä oikeasti olemassa ollenkaan. Kirjassa on useita kuvittajia, ja jokainen tarina onkin saanut erityylisen kuvan.

Osa tarinoista on aivan huippuja. Lempparikseni nousi mm. Chris Chibnallin Things She Thought While Falling, joka kertoo nimensä mukaisestikin siitä, mitä 13. Tohtori mietti regeneroitumisensa jälkeen, pudotessaan Tardiksesta kohti maapalloa. Hienoja hetkiä ovat myös Vinay Patelin The Tourist, joka kertoo oudon tarinan miehestä, joka ilmeisesti päätyy elämään omaa elämäänsä, josta ei muista mitään sekä Paul Cornellin sarja, jossa Tohtori tekee tiliä itsensä kanssa asetettuaan eräälle vastustajalleen aikanaan mielestään liian julman rangaistuksen.

Neil Gaimanin tarinassa Rory kertoo videolle elämästään, jotta hänen tuleva lapsensa saa tietää kaikesta, mitä isä on kummallisen elämänsä aikana kokenut. Mukana on myös varsin perinteinen novelli Grahamista, joka haluaa tavata jalkapalloidoleitaan, mutta ajautuu tietysti Tohtorin kanssa setvimään tilanteita sotaisien alieneiden kanssa (Joy Wilkinson).

Russell T Davies on menneinä vuosina kirjoittanut version siitä, miten 8. Tohtori muuttui yhdeksänneksi, mutta tarina menetti merkityksensä, kun Steven Moffat loi tv-sarjaan War Doctorin ja kokonaisen tarinan siitä, miten aikasota päättyi. Nyt tämä Daviesin vaihtoehtoversio on julkaistu tässä tarinakokoelmassa.

Kirja on nopeatempoinen, tekstit ovat lyhyitä, ja oletuksena on, ettei lukijalle tarvitse selitellä mitään. Hahmot niin vanhan kuin uudenkin tv-sarjan ajoilta tulevat vastaan ilman esittelyjä, ja hyvä niin.

Vaikken ihan kaikesta kirjassa tykännyt (on vaikea sovittaa mieleen esimerkiksi tv-sarjan kanssa ristiriitaisia kertomuksia), kokoelma on onnistunutta fanimateriaalia, jonka varmasti luen vielä joskus uudestaan.

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started